Juni 2019

Een kopje thee voor jou paard ?

Het is misschien een raar idee om thee aan je paard te geven, nochtans kan dit zoals bij de mens een gunstig effect hebben op het lichaam. Ik ben er zelf mee begonnen omdat mijn paard hoestsiroop nodig had en de dierenarts raadde mij aan om vlierbloesem te gaan plukken en zelf siroop te maken ( waren in de maand mei en het is de maand waar de bloemetjes in bloem komen ), door hun zeer geneeskrachtige werking op verkoudheden was dit ideaal. Het was wel leuk om eens uit te proberen, maar er kroop hier heel veel tijd in en ik ging op zoek naar een alternatief en kwam op het idee van vlierbloesemthee te gebruiken op dezelfde manier. Het heeft natuurlijke niet hetzelfde effect als verse bloemen, maar het is heel handig als ik snel siroop nodig heb en ik kan het het hele jaar door klaarmaken. Je kan thee op verschillende manieren geven door het in het eten of mash te mengen of zelf siroop maken en met een spuitje in de mond geven.

Hier heb je een paar voorbeelden van soorten thee en hun effecten :

Vlierbloesem
Wordt beschouwd als de meest geneeskrachtige kruid, het bevat veel gezonde werkstoffen en heeft een gunstig effect op de lever en de maag. Het voorkomt bacteriële infecties, is antiseptisch, ontstekingsremmend, zweetdrijvend en verhoogt het afweersysteem. Vlierbloesem kan gegeven worden bij neus, keel of oorproblemen. Dus als je paard hoest, een snotneus, een keelontsteking of griepsymptomen vertoont kan je een siroop klaarmaken. Je hebt vlierbloesem, citroen en suiker of honing nodig.

Vlierbessen
Zoals de vlierbloesem wordt het beschouwd als geneeskrachtig kruid tegen griep, ontstekingen en verhoogt het afweersysteem. Het is een goede bron van vitamine C, vezels en antioxidanten. De bessen werden vroeger meer uitwendig gebruikt voor wonde mee te verzorgen door hun antiseptische werking, het is altijd belangrijk dat deze bessen eerst gekookt worden anders zijn ze giftig !

Rooibos
De thee zit vol antioxidanten, is ijzerrijk, rijk aan calcium en magnesium, bouwstoffen die het paard nodig heeft zeker als ze intensief getraind worden. Als je na een training je paard verwent met mash kan je in plaats van deze met water klaar te maken met rooibosthee laten intrekken, het bevordert het herstelproces van de spieren en is lekker.

Anijs
Dit heb ik zelf ontdekt door met een herborist te praten die vroeger ook zelf paarden had en dit gebruikte bij koliek. Als het paard koliek heeft en de dierenarts kan er niet direct bij zijn kan je een infusie maken van anijs en dit aan het paard geven, het zal al de eerste symptomen van de koliek verminderen of zelfs de koliek stoppen. Het is heel voordelig bij paarden met spijsverteringsproblemen die gepaard gaan met krampen, winderigheid, opgeblazen gevoel en voor de luchtwegen.